ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Skip links

S1 – Episode 3: Nielsine Nielsen – Danmarks første kvindelige akademiker og læge

En dag i 1873 læser den 23-årige Nielsine Nielsen en lille notits om de første kvindelige læger i Amerika, og en stærk ambition tændes i hende: Hun vil være den første kvinde i Danmark, der bliver optaget på medicinstudiet. Koste hvad det vil.

Og Nielsine Nielsen (1850-1916) endte som landets første kvindelige læge, og en af de to første kvindelige studenter i Danmarkshistorien, men vejen til at få dispensation fra loven om, at kun mænd havde adgang til universitetet, var lang og bumlet for den unge Nielsine. For få måneder siden dukkede en af hendes glemte dagbøger op, hvilket begejstrede to historikere, Dorthe Chakravarty og Sarah Von Essen, som sad midt i arbejdet med at skrive en portrætbog om netop Nielsine Nielsen. Hvordan det gik for sig, og hvordan var man er feminist og intellektuel forgangskvinde i en tid, hvor der endnu ikke havde været store revolutionerende kvindebevægelser. Det fortæller dagens gæster, historiker, Dorthe Chakravarty og journalist og forfatter, Sarah Von Essen, meget mere om i denne uges afsnit.

Gæster: Dorthe Chakravarty og Sarah Von Essen. Vært og tilrettelægger: Gry Nielsen-Jexen. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger Musik: Frej Levin og Scott Holmes Grafik: Sofie Nørgaard Kampmark